Communiceren i.p.v. commanderen

Education = Communiceren i.p.v. commanderen...

Leren schakelen naar intrinsieke rust ook met normale prikkels in communicatie op niveau van de hond!

Zie video: Een dag uit het leven van Tremis...

Waarom geen commando’s?

Als je gaat commanderen werk je met druk. Dan moet er gepresteerd worden bij iedere commando. (reactiviteit) De hond zal misschien "gehoorzamen" Omdat zijn favoriete beloning kan volgen of dat hij geleerd heeft dat er gewoon geen andere keuze kan gemaakt worden.

Dit zorgt voor opbouw van het stress niveau in zijn lijf. Ook voor de geleider, want die timing moet juist zijn toch!!!

Ook leert de hond niet wat hij wel kan doen.. met alle gevolgen in de toekomst. Als er later een stimulans op zijn pad komt waarbij hij die druk voordien heeft ervaren komt de associatie naar boven, wanneer het stress niveau te hoog komt dan gaat de hond (ook mensen doen dit) in een automatisch beveiliging modus die geactiveerd wordt door het "oer gedeelte" in de hersenen, dit uit zich in gedrag als vluchten, vechten of bevriezen.

Soms uit dit zich in "druk" zijn of onbeleefd gedrag...

Hoe doe we het dan wel?

De kracht van eigen keuzes leren maken...

Om een rustige en open geest te ontwikkelen moet er ruimte zijn om keuzes te maken. Foute beslissingen horen hier ook bij... Daarom hou ik van een lange lijn van 5m om Tremis te beschermen tegen zijn eigen stommiteiten. Want ja pubers volgen hun hormonen

Tremis kan de omgeving pas loslaten wanneer hij zich goed voelt. Dan is er ruimte tot communicatie en een open geest om met de omgeving om te gaan..

Dit wil zeggen dat ik verantwoordelijk heb om Tremis goed in te schatten, weten wat hij al aan kan. Welke woorden er goed zijn geïnstalleerd.

Geïnstalleerde woorden:

  • "We gaan langs hier" (rechts/links)

  • "We gaan rechtdoor"

  • “Kom je bij mij”

  • "beetje wachten",

  • "we gaan een beetje rusten".

*Deze "oefening" opbouwen door eerst 100x herhalen zonder prikkel of gecontroleerde prikkels op veilige afstand.

Verantwoordelijke vrijheid bieden..

Pas als alle woorden goed zijn geïnstalleerd kan de hond die ook beantwoorden zonder de ondersteuning van de lijn...

En Ja, sommige vriendjes zijn de perfect match. In overleg met de eigenaar van de andere hond bespreken we eerst of er even verantwoord contact mag/kan zijn. Sociaal contact in de "vriendengroep" en training "buddies' is belangrijk voor de puber.

Maar dit kan niet zomaar met iedere hond. De karakters moeten matchen...... De communicatie voor toelating hiervoor is: "Go Say hi"

Volgende
Volgende

Leren zwemmen?