Wel of niet castreren of steriliseren?

In deze blog een korte samenvatting van de onderzoeken die Faculteit Diergeneeskunde - Universiteit Gent heeft openbaar geplaatst. Anno 2021

Sterilisatie of castratie van uw hond is op veel plaatsen een gangbaar gebruik. Veel experts beschouwen het 'laten helpen' van je hond een deel van verantwoord hondenbezit, zeker wanneer je niet wilt fokken met je hond. Maar wat zijn de gevolgen op lange termijn? De onderzoeken van het effect van sterilisatie of castratie op lange termijn zowel voor het medisch, fysieke en mentaal welzijn van onze honden is volop in ontwikkeling.

Wat houdt sterilisatie of castratie in?

Sterilisatie (meestal zo genoemd bij teven) en castratie (meestal zo genoemd bij reuen) zijn operatieve ingrepen waardoor uw hond zich niet meer kan voortplanten. Meestal betekent dit het verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder, of de testikels. Er bestaan nog enkele andere alternatieven (zoals een vasectomie voor reuen), maar deze komen relatief zelden voor. Deze ingrepen worden altijd onder volledige narcose uitgevoerd en daarna heeft de hond een korte periode speciale zorg nodig om te herstellen.

Punten om te overwegen als u uw hond laat steriliseren of castreren:

Sterilisatie of castratie is een belangrijke beslissing. De meeste eigenaren zullen de voor- en nadelen tegen elkaar willen afwegen voordat ze beslissen. 

Onderzoek van Faculteit Diergeneeskunde - Universiteit Gent 2021: 

Teven steriliseren wordt aangeraden. 

er zijn aanzienlijke meer voordelen verbonden aan het steriliseren van teven. Naast het uitsluiten van het risico op een ongeplande of ongewenste dracht, zijn de percentages melkklierkanker bij gesteriliseerde honden aanzienlijk lager en sluit volledige verwijdering van de baarmoeder het risico op de levensgevaarlijke infectie pyometra en baarmoederkankers uit.  

Voordeel:

  • Voorkomen baarmoederontsteking

  • Melkkliertumor ( sterilisatie na 1 jaar en voor 2,5 jaar)

Nadeel:

  • Urine incontinetie

  • gewichtsproblemen

  • vachtsverandering

  • gewrichtsproblemen

Reuen castreren wordt afgeraden.

Voordeel:

  • testikel tumor

  • prostaat problemen

Nadeel:

  • veel kans Probleemgedrag (onzekerheid/angst)

Reuen hebben kans op aandoeningen van de testikels of de prostaat. Deze aandoeningen zijn Niet levensbedreigen! Jaarlijkse controle bij de DA is hier aangeraden. 

Impact op het lichaam:

Bij een intacte hond stopt de groei tijdens de puberteit. Te vroege sterilisatie of castratie zorgt voor langere doorgroei van de beenderen en het later sluiten van de groeiplaten. 

Rasgebonden: 

Onderzoek bij verschillende rassen

Vorige
Vorige

Wat heeft een pup nodig?